Afgelopen week volgde ik een training voor mijn werk als gestalttherapeut. De spreker had zoveel te vertellen, dat ik amper tijd had voor het noteren van mijn aandachtspunten. Laat staan dat ik me kon afvragen hoe ik het geleerde zou toepassen in mijn praktijk.
Hoe zorg je dat je boodschap overkomt en blijft hangen? Hieronder verklap ik je drie tips voor een effectieve presentatie.
1. Spreek meerdere leerstijlen aan
De manier waarop jij presenteert, is meestal de manier waarop je zelf leert. Daardoor bereik je maar een deel van je publiek. Sluit daarom aan bij de leerstijl van anderen: bied heldere inzichten, geef tips, creëer een experiment en verzorg een moment van reflectie.
2. Laat je publiek een proces doormaken
Als je helder hebt welke boodschap je wilt overbrengen, laat je publiek dan een proces doormaken. Presenteer je boodschap als een stapsgewijze ontdekkingstocht. Trainen is namelijk meer dan alles vertellen wat je weet. Trainen betekent dat je publiek een ervaring opdoet, die beklijft en toepasbaar is in de praktijk.
3. Gebruik sprekende beelden in je presentatie
Powerpoint Presentaties zitten vaak vol citaten en bullet points. Daarvan blijft maar weinig hangen bij je publiek. Gebruik daarom sprekende beelden voor het overbrengen van je kernboodschap, of visualiseer jouw visie in een eenvoudig model.
Wil je graag inspireren, zodat anderen echt iets kunnen met jouw kennis en kunde? Schrijf je dan in voor de masterclass Ervaringsgericht Presenteren. Op 2 november leer je in een dag tijd hoe je een presentatie opbouwt die overkomt, en je krijgt handvatten waar je thuis mee aan de slag kunt.
Daarnaast ontvang je:
- Gratis checklisten om te oefenen met het maken van presentaties
- Binnen een half jaar na deelname eenmalige feedback op de voorbereiding van een presentatie die je daadwerkelijk gaat houden
- 6 NVAGT-punten voor gestalttherapeuten
Voor meer informatie of aanmelding, ga naar https://www.kempler-instituut.nl/product/workshop-ervaringsgericht-presenteren/