Systemisch werken als basis

Systeemgericht werken in de hulpverlening

Bijscholing: Systemisch werken als basis  

Het verschil tussen individueel en systeemgericht werken is de nadruk die er gelegd wordt op het probleem in de interactie tussen de symptoomdrager en de omgeving. Daarvoor dient de hulpverlener vaardig te zijn in het opsporen van de negatieve interacties en in het leiden van de systeemgesprekken op een dergelijke manier dat deze interacties helpend gaan worden voor het gezin. 

Veel hulpverleners hebben maar beperkt geleerd systemisch te werken. Daarnaast hebben zij ook niet geleerd hoe zij hun persoonlijke kracht in hun werk kunnen gebruiken en durven dat dus niet te doen. Deze training traint hulpverleners erin om niet alleen gericht te zijn op de behoeftes van de gezinsleden, maar ook op die van henzelf. Door stil te staan bij wat zij zelf ervaren, denken en nodig hebben in de situatie en dit te zeggen, leren zij de zorg voor het gezin op professionele wijze te combineren met de zorg voor zichzelf. Hierin leren ze ook in hun professionele uitingen een voorbeeld te zijn van het aan te leren gedrag.  

In de training wordt op een ervaringsgerichte wijze gewerkt, d.w.z. dat er uitgaande van concrete casussen op praktische wijze wordt geoefend, zodat men ter plekke ervaringen opdoet en vaardigheden ontwikkelt in het op een persoonlijke, effectieve en systeemgerichte manier helpen van cliënten.

De leervormen die gehanteerd worden zijn:

 • Theoriepresentatie
 • Theoriebespreking
 • Videoanalyse
 • Casusbesprekingen
 • Praktische vaardigheidsoefeningen (rollenspel)

 

Trainer:
Hans van Raalte is getrouwd en trotse vader van 2 kinderen. In zijn werk als sociaal pedagogisch hulpverlener en gezinscoach ontdekte hij al snel dat zijn passie binnen de Ervaringsgerichte hulpverlening ligt. Sinds 2019 is hij dan ook zelfstandig relatietherapeut en psychosociaal therapeut. Hans houdt erg van persoonlijk contact in zijn werk. Samen de bergen en dalen van het leven opzoeken.  De opleiding aan het Kempler Instituut inspireerde hem. Deze ervaring en kennis deel hij graag met jou als collega-hulpverlener. Samen de theorie en vooral de praktijk van mooie vak induiken. Hans kijkt er naar om dit samen met jullie te delen én verder te ontdekken!

Met plezier heb ik de driedaagse online training systeem gericht werken gevolgd.
Enigszins huiverig om drie dagen achter een beeldscherm te zitten.   Hans van Raalte heeft ervoor gezorgd dat dit een succes is geworden. Zijn enthousiasme, zijn kennis van zaken, het stukje meenemen in zijn eigen functioneren, hebben mij ook inzicht gegeven hoe systemen werken.
We kunnen iets niet los zien van de context. Maar ook de verbondenheid versus autonomie in ons zelf. Hoe zit ik zelf in elkaar. Het is weer een zoektocht die verheldering heeft gegeven. Toegestane delen niet toegestane delen. Een cursus die door voor mij door werkt.

Maatschappelijk werker

 Praktische informatie 

 • Duur: 3 dagen
 • Datum: 17 mei, 7 juni en 28 juni 
 • Tijd: 09:00 uur – 16:30 uur
 • Locatie: online via Zoom
 • Prijs: € 350,-
 • Registratiepunten: SKJ, Registerplein, NVAGT
 • Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 20

 

Share This