
Kempler-Instituut - opleidingsinstituut voor zorg, welzijn en GGZ
Ons Team
Het management van het Kempler Instituut en de trainers vormen een hecht en professioneel team. Met elk hun eigen unieke bijdrage maar een gezamenlijke drive en gedeeld gedachtengoed staat de visie en werkwijze van het instituut als een huis.
Alle trainers hebben jarenlange ervaring als professional in de hulpverlening, als opleider bij het instituut en daarmee als uitdrager van haar werkwijze.
Management Team

René Goedhart
Directie | Trainer
Het gaat over wat mensen echt nodig hebben.
Ik ontwikkelde mij van beroepsmilitair naar hulpverlener. In mijn herinnering maakte ik voor het eerst in 2000 kennis met de Kempleriaanse manier van werken. Ik werkte toen bij Reclassering Nederland. Ik weet het nog precies, dit was tijdens een werkbegeleidingsgesprek met Rik den Heijer. Hij was persoonlijk en vroeg mij wat ik wilde in plaats van waar ik aan zou moeten voldoen.
Ik startte in 2007 zelf met de 3-jarige EPT (groep 30). Van 2017-2014 deed ik aanvullend de opleiding tot Gestalttherapeut. Ik leerde om verworven kennis soms te durven loslaten en je hart te laten spreken. Na mijn opleiding ben ik mij vrijwillig gaan inzetten voor het instituut. In 2019 werd ik mede-eigenaar.
Naast Kempler ben ik werkzaam als NVRG geregistreerd systeemtherapeut binnen de (hoog)specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie; specifiek het FACT-jeugd. Daarnaast voer ik een eigen therapiepraktijk in Zwolle, gespecialiseerd in gezinnen met adolescenten.
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie en in bezit van European (ECP) en World Certificate of Psychotherapie (WCP) voor de modaliteiten Gestalttherapie en relatie- en gezinstherapie. Lid ben ik van de beroepsvereniging NVRG, NVAGT, LVSC en opgenomen in het register van SKJ, maatschappelijk werk en ggz-agoog.
Mijn missie is om de professionaliteit en naamsbekendheid van het instituut te vergroten. Mijn visie is om leren en praktijk meer samen te brengen. Een instituut waar je naast opleiding ook werkervaring kunt opdoen op het gebied van relatie- & gezinstherapie, supervisie en consultatie. Studenten kunnen onder begeleiding aan de slag, en cliënt(systemen) kunnen tegen gereduceerd tarief hulp krijgen.

Ferdinand Bijzet
Directie | Trainer
Mijn liefde voor het vak groeide enorm.
“Hoe kom ik weg uit dit vak” dacht ik twee jaar na mijn afstuderen als maatschappelijk werker. Ik was een jonge maatschappelijk werker en het leed en de worsteling van mijn cliënten drukte zwaar op mij. Ik wilde hen zo graag helpen, maar voelde me vaak zo machteloos. Geïnspireerd door een collega ging ik naar een introductiedag van het Kempler Instituut. Daar werd ik én met mijzelf geconfronteerd én op mijn eigen benen gezet. “Begin maar eens met toegeven dat je helemaal niet alles voor iedereen kunt zijn en word eerlijk over wie jij bent.” Die woorden veranderden alles. Ik begon in 2002 aan mijn opleiding bij het Kempler Instituut. Ik behaalde mijn Post-Hbo in 2005 en volgde aan hetzelfde instituut een verdiepende masterclass Gestalttherapie waarna ik mij Gestalttherapeut (NVAGT en EAGT erkend) en houder van het Europees Certificaat Psychotherapie mag noemen (NAP en EAP erkend).
Mijn liefde en passie voor het vak groeide enorm. Vooral omdat ik mezelf, met alle worstelingen en onzekerheden erbij, mocht meenemen. Ik hoef me niet anders meer voor te doen dan ik ben. Ik leerde op een persoonlijke manier ervaringsgericht en systeemgericht te werken. En toen wist ik het zeker, die passie wil ik ook aan anderen doorgeven.
Aanvullend volgde ik van 2007 – 2009 de opleiding tot systeemtherapeut aan het ISSOOH en ben sinds 2015 geregistreerd systeemtherapeut bij de NVRG.
De afgelopen jaren verdiepte ik mij in het behandelen van Trauma middels Brainspotting en ben sinds 2021 Brainspotting Practitioner.
Sinds 2010 ben ik als trainer bij het Kempler Instituut betrokken. Ik ben een heel bevlogen trainer. Mijn motto is “practice what you preach”. Ik ga met jou om zoals ik ook met mijn cliënten omga. Warmte, kracht en confrontatie gaan daarin hand in hand.
Ik geloof in professionals die persoonlijk durven zijn, hun eigen ervaringen in het hier-en-nu mogen meenemen en gebruiken en die werken met het hele systeem. Ons werkveld schreeuwt om professionals die zichzelf durven zijn en die anderen inspireren dat ook te doen. Ik verwacht dat deze persoonlijke professional in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt. Ik zie naast een beweging van steeds meer wetenschappelijk onderbouwen van wat we doen ook een beweging terug naar de menselijke kant van de hulpverlening. Daarnaast geloof ik dat hulp veel effectiever is als we het systeem beïnvloeden.
Naast mijn trainerschap heb ik een eigen praktijk voor relatie- en gezinstherapie www.relatie-herstel.nl en een praktijk voor traumabehandeling www.brain-spotting.nl. Ook ben ik de auteur van de methode SAMEN, een online training voor stellen in een vertrouwenscrisis.

Wietze van der Laan
Directie | Trainer
Als hulpverlening ook zó kan, dan wil ik dat ook!
Als hulpverlening ook zó kan, dan wil ik dat ook!
Na een interessante, maar ook vruchteloze reis door het hulpverleningslandschap, kwam ik bij een Kempler-therapeut terecht. Zijn manier van werken was anders, eerlijker, directer, meer betrokken, positief en uitdagend. Ik was meteen gegrepen. Als hulpverlening ook zó kan, dan wil ik dat ook!
En zo ontdekte ik mezelf als mens, als therapeut: Prikkelen, uitdagen, oprecht contact maken, en elke keer weer creatief zoeken naar nieuwe manieren om dit te doen. Dat verbinding met anderen in evenwicht moet zijn met zorgen voor jezelf. Dat iets delen over jezelf niet hetzelfde is als contact maken met de ander. Hoe spannend het is om op te komen voor wat ik nodig heb van de ander. Die fascinatie met dit gedachtengoed is nooit weggegaan. Het geeft de mogelijkheid om recht doen aan mensen, en de moed met mensen de put in te gaan. In het vertrouwen dat al dat gedoe het medicijn is tegen de eenzaamheid van het zelf-moeten-doen.
Mijn onderwijsachtergrond helpt me als trainer en docent bij het Kempler Instituut: niet alleen wát onze studenten moeten leren, maar ook hóe is voor mij een mooie puzzel die nooit verveelt. Die combinatie tussen een vak leren, expertise opbouwen én leren hoe je als mens contact maakt met je medemens heeft de toekomst.
Want onze samenleving snakt naar mensen die zich kunnen en willen verbinden, en de vaardigheden hebben geleerd hoe ze dit kunnen doen!

Esmée Mezouar
Secretariële ondersteuning
Al vanaf jongs af aan heeft Esmée een interesse ontwikkeld voor alles wat met communicatie te maken heeft. Dit uit zich in mensen helpen en hen met elkaar verbinden doormiddel van tekst en vormgeving. Om hier nog meer over te leren doet ze de opleiding Communication Multimedia Design, deeltijd. Daarnaast is ze getrouwd en is ze graag sportief en creatief bezig. Ze hoopt zich binnen Kempler verder te ontwikkelen. Samen met Joyce vormt ze de secretariële ondersteuning.
Trainers

Simone van Roekel
Trainer
Studenten helpen in hun groei en ontwikkeling
Ik ben Simone van Roekel en werk ruim 25 jaar met volwassenen en jeugd die psychisch vastlopen. Ik heb o.a. gewerkt binnen Pleegzorg, Jeugdzorg en als onderzoeker en teamcoach bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Ik ben bekend met complexe gezinssystemen, diverse ontwikkelingsstoornissen, dwang en drang, crisisinterventies, psychiatrische problematiek en verslaving.
Ik volgde in 2012 de opleiding Ervaringsgerichte psychosociale therapie en Gestalt Relatie- en Gezinstherapie bij het Kempler Instituut. Vanaf 2016 werk ik binnen mijn eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut - Gezins/Relatietherapeut en werk ik als Praktijkondersteuner GGZ voor diverse huisartsen. Ik ben geregistreerd Gestalttherapeut en lid van NVAGT/EAGT, ECP houder en geregistreerd en lid van de SKJ. Kempler voelt als thuiskomen.
Studenten helpen in hun groei en ontwikkeling naar evenwichtige professionals en hen de kracht van systeemgericht en ervaringsgericht werken bijbrengen is één van de redenen dat ik trainer ben geworden bij het Kempler Instituut.

Anneke de Vries
Trainer
Persoonlijk aanwezig zijn en rechtstreeks praten
Ik ben Anneke de Vries. Ik heb Klinische en Gezondheidspsychologie gestudeerd en gewerkt in o.a. de forensische psychiatrie (sociotherapeut en psychodiagnostiek) en in de jeugdzorg (gezinsbegeleider en gedragsdeskundige/behandelcoördinator).
Omdat ik diep ongelukkig werd van hoe het er in de jeugdzorg aan toe ging, nam ik ontslag. Ik ging de opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening en Gestaltgezinstherapie bij het Kempler Instituut Nederland doen en startte gelijktijdig mijn eigen praktijk. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Naast mijn praktijk was ik gastdocent op de Hogeschool Leiden en verdiep ik me graag in wetenschappelijk onderzoek, o.a. op het gebied van de therapeutische relatie.
Ik ben sinds 2001 getrouwd met Michiel en samen hebben we twee kinderen (18 en 16 jaar). Ik dans 2x in de week (volksdans en klassiek ballet). Daarnaast ben ik gek op wandeltochten in de bergen met mijn tent en rugzak. Ik teken en schilder graag, denk, lees, tuinier en breng graag lange avonden door met goede vrienden. Als vrijwilliger neem ik deel aan een open maaltijd.
Naast deze en andere bezigheden ben ik opleider bij het Kempler Instituut omdat ik het zo belangrijk vind dat hulpverleners een échte ontmoeting aangaan met hun cliënten. Persoonlijk aanwezig zijn en rechtstreeks praten over wat je ziet, ervaart, vind en wil in het contact, op zo’n manier dat je cliënt daar wat aan heeft. En dat hulpverleners hun cliënten helpen om dat ook te doen met hun belangrijke anderen. Bij het Kempler Instituut mag ik studenten daarin toerusten. Mooi werk!

Annemieke de Mare-Noort
Trainer
Geniet van het zien- beleven-bevorderen van verbinding/contact
Carrièrepad:
gymnasium-verpleegkunde A (obstetrie)-moeder-gezinscoach universiteit Leiden-assistente verloskundige-ZZP therapeut-vertrouwenspersoon
In 2010 ben ik gestart bij Kempler het voelde alsof ik eindelijk echt leerde vliegen.
M’n kracht kon naar buiten! M’n ‘therapeutenhart’ werd geraakt en kon zich ontwikkelen in de groep.
Inmiddels heb ik al meer dan 10 jaar een goedlopende eenmanszaak Praktijk Amare waar ik met veel plezier werk. Ik vind het fijn om afwisseling te hebben in de cliënten doelgroep.
Mijn ‘niche’ gaat over persoonlijk ervaringsgericht werken echt contact maken.
Verder geniet ik van lezen/leren van vakliteratuur en het volgen van bijscholingen-opleidingen-supervisie en intervisie.
Een mooi vak waarin je je eindeloos kunt ontwikkelen.
Privé:
Inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd met Arjen en hebben we samen kinderen gekregen. (bijna allemaal volwassen)
Ik ben dol het strand, buiten zijn, volleybal(kijken), koffietentjes met urenlange diepe gesprekken afgewisseld met lekker lachen, guilty pleasure; auto’s en shoppen met de kinderen.
Opleider:
Als opleider voel ik me onderdeel van een groter geheel en zet ik me graag in om het ervaringsgerichte persoonlijke hulpverlenen meer op de kaart te krijgen. Ik houd van werken met groepen en collega’s. Ik zie het als een uitdaging om iedere student te zien in kracht en kwetsbaarheid. Mooi om samen in verbinding de ‘therapeut als instrument’ toe te rusten voor het werkveld en de rest van het leven.

Roel Bouwkamp
Trainer
Roel Bouwkamp (1945) studeerde filosofie en pedagogische en andragogische wetenschappen. Volgde de opleidingen voor groepstrainer, organisatieadviseur, individueel en groepstherapeut en de opleiding tot ervaringsgericht gezinstherapeut bij Walter Kempler. Door deze en door de Ned. Ver. voor Gestalttherapie erkend als therapeut, trainer en supervisor. Was vier jaar werkzaam in het hoger beroepsonderwijs en 15 jaar als therapeut in de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Vanaf 1980 als directeur/opleider verbonden aan het Kempler Instituut Nederland. (Mede) auteur van tien boeken en vele artikelen op het gebied van methodiek, supervisie, gezinstherapie en kortdurende behandeling. Zijn passie ligt bij methodiekontwikkeling en hij is mede daarop in 1999 gepromoveerd aan de universiteit Utrecht. Hij is geregistreerd lid van de NVAGT/EAGT en houder van het ECP.
Roel en Sonja Bouwkamp zijn auteur van verschillende boeken en artikelen, waaronder het in 2010 gepubliceerde “Handboek Psychosociale hulpverlening”.

Sonja Bouwkamp
Trainer
Ruim 35 jaar voert Sonja een succesvolle eigen praktijk, waar zij werkt met individuen, relaties en gezinnen die vastgelopen zijn. Zij is geregistreerd lid van de NVAGT/EAGT en sinds 2009 houder van het ECP.
Vananaf 1980 is zij als directeur/opleider verbonden aan het Kempler Instituut Nederland. Verzorgt al ruim 30 jaar met veel plezier nascholingen voor de (residentiële) jeugdzorg, het AMW, de verslavingszorg en de (S)GGZ. Sonja is, samen met Roel Bouwkamp, grondlegger van het ervaringsgericht werken in Nederland. Zij werd door Walter Kempler als eerste erkend als supervisor. Samen met Roel werkte zij als relatietherapeut in het succesvolle tv- programma “In voor en tegenspoed”. Tevens is zij co-auteur van meerdere boeken.
Zij voelt nog altijd de bezieling om zich in te zetten voor een menselijke, gelijkwaardige en effectieve hulpverlening en de positie van de professional daarin. Haar specialiteiten zijn werken met gezinnen bij gedragsproblemen met kinderen en het trainen van hulpverleners in een praktische, persoonlijke, eerlijke en directe stijl van hulpverlenen.

Inez Kornmann
Trainer
“Es zählt nicht was wahr ist,
sondern was dabei hilft zu leben”.
Ines is werkzaam als (Leer) supervisor op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en naar de bij de Master begeleidingskunde te hebben afgerond ook verbonden als Leersupervisor aan de Hoge school Rotterdam. Zij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van psychotherapie en systemisch werken door middel van opstellingen. Daarnaast is zij in 2005 afgestudeerd als klassiek Homeopaat.
Veel werkervaring heeft zij opgedaan tijdens lange jaren werken bij een GGZ instelling zowel als begeleider en later als projectmanager en in een Centrum voor psychotherapie en psychosomatiek in Duitsland. Doelgroepen die zij heeft begeleid zijn cliënten met langdurige psychiatrische problematiek en persoonlijkheidsproblematiek. Daarnaast ook jongeren met gedragsproblematiek en hun families.
Haar kijk op vraagstukken is altijd holistisch en systeemgericht. Haar specialiteit in het geven van supervisie is, de supervisant laten ervaren hoe de verschillende dynamiek in een (familie)systeem op elkaar inwerken, maar ook welke invloed deze op de begeleider hebben in de relatie met de cliënt met als doel ondersteunend te kunnen zijn aan de te begeleiden cliënt en diens systeem. Haar filosofie is terug te vinden in een uitspraak van Nietzsche: “Es zählt nicht was wahr ist, sondern was dabei hilft zu leben”. Ines is geregistreerd bij LVSC.

Hans van Raalte
Incompany Trainer
Ik geloof in echte verbinding,
met jezelf
én met anderen.
Ik geloof in echte verbinding, met jezelf én met anderen. Kwetsbaarheid en inspireren met eerlijke verhalen. Dat doe ik erg graag als incompany trainer bij het Kempler Instituut.
Ik ben Hans van Raalte, getrouwd en vader van drie kinderen. Ik werk als therapeut bij Relatie-Herstel. Daarnaast heb ik op diverse plekken werkervaring opgedaan, onder andere als Gezinscoach en Kinder- en Jeugdcoach, na mijn studie Social Work.
Mijn opleiding tot Ervaringsgerichte psychosociaal therapeut en Gestalttherapeut aan het Kempler Instituut heeft mij enorm veel opgeleverd, zowel in mijn werk als op persoonlijk vlak. Ik geloof in deze manier van werken waarin echte verbinding centraal staat. Dat neem ik dan ook graag mee tijdens de training, waarin ik met veel energie samen met jullie aan de slag.
Je gaat gegarandeerd met nieuwe inzichten weer naar huis, die je gelijk in je werk en wellicht ook in je privésituatie kunt toepassen. Ik kijk er naar uit om ook jou te inspireren met deze unieke manier van hulpverlenen!

Marielle Vos
Incompany Trainer
Ik vind humor een
prettige aanvulling in gesprekken.
Marielle is eveneens opgeleid tot ervaringsgericht psychosociaal therapeut en Gestalttherapeut bij het Kempler Instituut. Van 2008 tot 2017 werkte zij als gezinsbehandelaar bij Pactum Jeugd & Opvoedhulp. Zij werkte daar met complexe gezinsvraagstukken op het gebied van opvoeden en echtsscheidingsproblematiek. Op dit moment is zij werkzaam als Jeugdconsulent bij een Gelderse Gemeente.
Daarnaast is Marielle als incompany trainer verbonden aan het Kempler Instituut. Zij geeft trainingen over systemisch werken met gezinnen. Zij doet dat met veel plezier en geniet van het overdragen van kennis aan enthousiaste hulpverleners.
Voordat Marielle als therapeut begon heeft zij werkervaring opgedaan binnen diverse vormen van (jeugd) hulpverlening. Hierdoor heeft zij geleerd goed af te stemmen tussen zichzelf en de ander. Zij werkt vanuit betrokkenheid met haar cliënten. Ze houdt ervan om eerlijk en duidelijk te zijn en vindt humor een prettige aanvulling in haar gesprekken.
Marielle heeft 2 kinderen die zij in co-ouderschap opvoedt en een relatie met Cor. In haar vrije tijd staat ze langs het voetbalveld of geeft ze retro items een nieuwe bestemming.
Marielle is gespecialiseerd in relatie en gezinsgesprekken. Zij heeft expertise opgedaan in ouderparen die hun relatie met elkaar goed en zorgvuldig willen afhechten om ruimte te creëren voor gezond ouderschap.

Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.
Nieuws, publicaties & blogs
Kennis delen, daar leer je van
Lees ons blog voor het laatste nieuws over ons instituut en het werkveld. Overdenkingen, ervaringen van studenten en docenten, trends en ontwikkelingen binnen welzijn, zorg en GGZ.