Opleiding Ervaringsgerichte Supervisie & Coaching

Supervisie & Coaching

Als ervaringsgericht supervisor en coach ben je gefascineerd door het leerproces van mensen. Werken in een mensgericht beroep is veeleisend. Het vergt naast inhoudelijke vakbekwaamheid ook persoonlijke bekwaamheid, authenticiteit, zelfreflectie en de vaardigheid effectief vorm te geven aan werkrelaties. Professionals in deze beroepen zijn dan ook nooit uitgeleerd. Ervaringsgerichte Supervisie & coaching richt zich op dit leerproces.

Ervaringsgericht
Supervisor & Coach

Of je nu een ervaren vakman of -vrouw bent die anderen wil begeleiden in het verdiepen van hun vak, of juist nieuwsgierig bent naar een ambachtelijke manier van leren waarin praktijkervaring centraal staat, dan is deze opleiding voor jou. Tijdens onze opleidingsdagen ben je niet om niet alleen theoretisch bezig, maar ervaar je daadwerkelijk het vak van supervisie en coaching in de praktijk.

De opleiding bestaat uit twee fasen over twee jaar, waarbij de eerste module zich richt op de algemene ervaringsgerichte supervisiemethodiek en de tweede module specifieke elementen behandelt en verdieping biedt. Ben je klaar om meer van jezelf door te geven aan andere professionals? Verbreed je betekenis in supervisie en coaching.

Persoonlijke ontwikkeling

Door de diepgaande manier van werken en leren ontkom je er niet aan om ook op persoonlijk gebied een leerproces te doorlopen. Leerthema’s waarvan je je al geruime tijd bewust was en die je misschien zelfs al eerder hebt aangepakt, hebben de neiging om zich opnieuw te melden. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om ook op persoonlijk niveau verdieping te vinden. Hoewel dit proces onze cursisten vaak overvalt, resulteert het doorgaans in enorme leerwinst en integratie. Als opleiders zijn wij zelf ook persoonlijk en betrokken aanwezig. Daarom kiezen we voor tweedaagse bijeenkomsten: ervaringsgericht werken vereist de ruimte om samen het proces aan te gaan.

Meer informatie?

Voor wie?

Ben jij een vakman of -vrouw die anderen als supervisor of coach wil begeleiden bij het verdiepen van hun vak? Overweeg je een door de LVSC erkende opleiding supervisie en coaching te volgen? Wil je niet alleen theoretisch bezig zijn, maar ook daadwerkelijk het vak van supervisie en coaching in de praktijk leren uitoefenen?

Als je gelooft dat leren vooral plaatsvindt door in de praktijk te ervaren hoe supervisie en coaching worden gegeven, dan is deze opleiding iets voor jou. Ben je nieuwsgierig naar jezelf en vind je het leuk om aan zelfonderzoek te doen? Geloof je in een 'ambachtelijke' vorm van opleiden waarin het opdoen van nieuwe ervaringen van groot belang is?

Deze opleiding is voor degenen die niet alleen geloven in krachtige professionals, maar ook in de kracht van authentieke werkrelaties met supervisanten en coaches. Als je meer waarde hecht aan menselijke connecties dan aan strikte protocollen, biedt deze opleiding een unieke mogelijkheid om je vaardigheden en overtuigingen te verdiepen.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding vragen wij een vooropleiding die aansluit bij het niveau van hoger beroepsonderwijs, voortgezette opleiding, of wetenschappelijk onderwijs, met een focus op mensgerichte beroepen. Hierbij verwachten we het volgende:

 • Minimaal 4 jaar werkervaring in een mensgericht beroep, waarbij je wekelijks gemiddeld 2 dagen actief bent.
 • Een succesvol afgerond supervisietraject. Dit traject moet zijn gevolgd bij een supervisor die geregistreerd is bij LVSC
  (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching), of een geregistreerd aspirant supervisor. Dit supervisietraject dient uit minimaal 10 zittingen te bestaan en mag niet langer dan 6 jaar voor aanvang van de opleiding tot supervisor zijn voltooid.

Voldoe je niet (volledig) aan de vooropleidingseisen?
We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen. We gaan graag met je in gesprek om jouw situatie te bespreken en eventuele mogelijkheden te verkennen.

Accreditaties

De opleiding is geaccrediteerd bij SKJ, LVSC en SNRO (32,6 EC).

Informatie SKJ (210602)
SKJ-punten: 286,95 

Opleidingsopbouw

De opleiding tot ervaringsgericht supervisor en coach bestaat uit verschillende onderdelen, zoals twee leergangen, twee leersupervisie en een ervaringsgericht werkstuk. Het gehele opleidingstraject beslaat ca. 2 jaar. Hierover lees je inhoudelijk meer in de opleidingsfolder. 

De opleidingsdagen worden georganiseerd in tweedaagse bijeenkomsten, wat resulteert in een totaal van 25 lesdagen. Elke lesdag is gewijd aan een specifiek thema, en de structuur van de lesdagen volgt deels het traject van supervisie, van start tot afsluiting.

De dagindeling voor deze opleidingsdagen varieert, afhankelijk van het specifieke thema en of er meer nadruk ligt op oefening, experimenteren, of theoretische verdieping. Hieronder vind je een voorbeeld van de dagindeling voor de eerste lesdag van de tweedaagse; de tweede lesdag volgt een vergelijkbaar schema, maar elk onderdeel begint een halfuur eerder. Een uitgebreide toelichting op de onderdelen in de dagindeling is beschikbaar in de opleidingsfolder.

10:00 - 10:45Landen en starten
10:45 - 11:30Training supervisiemethodiek: reflectieverslag
11:30 – 12:30Theoretische verdieping
13:30 – 14:30Training supervisiemethodiek: werkinbreng
14:30 - 16:30Integratie theorie en praktijk
16:45 - 17:15Afronding, dagevaluatie en planning
Leersupervisie opleiding Ervaringsgerichte Supervisie & Coaching

Om je volledig bij de LVSC als supervisor te laten registreren moet je twee leersupervisietrajecten volgen bij een LVSC-erkend leersupervisor.
Een leersupervisietraject bestaat uit 15 sessies, waarbij je een leerpraktijk inbrengt van minimaal 2 zelf vormgegeven supervisietrajecten van minimaal 10 sessies. Dit kan individuele supervisie zijn, groepssupervisie (3 supervisanten), of triadische supervisie (2 supervisanten).
Van de (minimaal) vier supervisietrajecten waarin jijzelf supervisie geeft, moet je minimaal in 2 verschillende samenstellingen (individueel, triade, of groep) hebben gesuperviseerd.

De student zorgt zelf voor een eigen supervisiepraktijk, het is aan te raden om ruim voor het begin van de leersupervisie supervisanten te zoeken.

De opleiding Ervaringsgerichte Supervisie en Coaching is gefaseerd in twee modules van ieder één jaar.

 • Module I: Algemene Ervaringsgerichte Supervisie Methodiek
  In deze module ligt de focus op de superviemethodiek. Alle algemene en theoretische aspecten van supervisie komen aan de orde. Daarbij wordt er steeds praktisch geoefend met de ervaringsgerichte werkwijze.
 • Module II: Specifieke Ervaringsgerichte Supervisie en Coachingsmodule.
  Deze module gaat in op de essentie en de specifieke elementen van de ervaringsgerichte supervisie en is een verbreding en verdieping van de algemene methodiek uit het eerste jaar. Daarin wordt de module ervaringsgerichte coaching aangeboden, en het fenomenologisch onderzoek vormgegeven

Fenomenologisch onderzoek
Aan het eind van de opleiding kiezen we voor een fenomenologisch - ook wel ervaringsgericht- onderzoek. Dit onderzoek wordt ingebed in het lesprogramma, en past uitstekend bij de ervaringsgerichte manier van werken die wij als instituut nastreven.

Jaarplanning

De opleiding wordt georganiseerd in tweedaagse bijeenkomsten. Door deze opzet is de opleiding goed te combineren met privé- en werksituatie. Elk studiejaar wordt de planning medio februari bekend gemaakt, voor het daaropvolgende studiejaar.

Hieronder volgt de planning voor het studiejaar 2024-2025:

 • 19-20 september 2024
 • 31-1 november 2024
 • 28-29 november 2024
 • 9-10 januari 2025
 • 6-7 maart 2025
 • 10-11 april 2025
 • 22-23 mei 2025
Opleidingslocatie

De opleidingsdagen vinden plaats op onze opleidingslocatie in de binnenstad van Deventer. Nadere informatie hierover volgt.

In samenwerking met Hotel Gilde in Deventer hebben onze studenten de mogelijkheid om tegen speciale studentenprijzen te overnachten, inclusief logies en ontbijt. Veel van onze studenten maken hier graag gebruik van. Hierover ontvang je meer informatie na aanmelding.

Opleidingskosten

De kosten voor het komende studiejaar worden jaarlijks medio februari bekend gemaakt.
Opleidingskosten voor het studiejaar 2024-2025:

 • Opleidingskosten: €3750,-* (per leerjaar)
 • Leersupervisie: €1900,-* (per leerjaar)
 • Boekengeld: Ongeveer €400,-*
 • Verblijfskosten per tweedaagse (optioneel): Ongeveer €75,-*

Het is mogelijk om de opleidingskosten in één keer te betalen of in 2, of 10 termijnen. Hiervoor rekenen we €36,00 administratiekosten. De totale kosten voor de gehele (2-jarige) opleiding zullen circa €12.000,- bedragen.

De opleiding komt vanwege de nieuwe regelingen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget.
Heb je vragen over de opleidingskosten en/of betaling van de factuur, laat het ons gerust weten via secretariaat@kempler-instituut.nl

*Alle genoemde bedragen kunnen jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie. Eventuele wijzigingen worden tijdig gecommuniceerd. De kosten voor het komende opleidingsjaar worden jaarlijks medio februari bekend gemaakt. De opleidingskosten dienen voor de aanvang van de opleiding te worden betaald.

Vrijblijvende kennismaking

Wil je jezelf verder ontwikkelen? Overweeg je de post-HBO opleiding Ervaringsgerichte Supervisie & Coaching (LVSC) te volgen? Laat je inspireren tijdens de Experience Day. Het is dé plek om te ervaren wat we aanbieden binnen deze opleiding en er is ruimte om al je vragen te stellen.

Vrijblijvend kennismaken doe je tijdens de Experience Day.

Word LVSC erkend supervisor, ontdek de waarde van zelfonderzoek, en leer methodisch anderen begeleiden in supervisie. Heb je een passie om collega’s te helpen zich beter te positioneren? We bieden geen tips en trucs, maar ambachtelijk leren, waar theorie en praktijk hand in hand gaan. Tijdens onze Experience Day maak je kennis met onze persoonlijke, duidelijke, systeem- en ervaringsgerichte aanpak. Ontdek de korte theoretische inleiding, praktische illustraties, live werken met casuïstiek en informatie over onze opleiding.

Klik hier om je aan te melden voor de Experience Day.
Je ontvangt na afloop een certificaat en jouw deelname levert je SKJ- en Registerpleinpunten op.

Aanmelden

Om je aan te melden, ontvangen we graag jouw curriculum vitae en een bewijs van voorsupervisie. De aanmeldingsprocedure begint met het invullen van het aanmeldformulier, waar je deze documenten kunt uploaden.

Na ontvangst van jouw aanmelding ontvang je binnen een week een bevestiging. De aanmelding wordt beoordeeld door de opleidingsmanager waarna we je van graag uitnodigen voor een (online) intakegesprek. 

Als je bent aangenomen, stellen we de opleidingsovereenkomst voor je op. Deze wordt doorgaans in mei verstuurd en we ontvangen deze graag ondertekend retour. Binnen deze overeenkomst kun je aangeven hoe je de betaling wilt voldoen en of er sprake is van een werkgever die de opleiding betaalt. Na ondertekening van de overeenkomst en ontvangst van de eerste betaling, voegen we je toe aan de leeromgeving, dit is een online omgeving waarin je alle informatie kunt vinden over de opleiding en je je kunt voorbereiden op de lesdagen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via secretariaat@kempler-instituut.nl.
Het secretariaat zal je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Laat je inspireren tijdens de Experience Day!

Tijdens deze (trainings)dag maak je kennis met onze manier van werken in supervisie & coaching. Voor professionals in zorg, welzijn, docenten, managers, geestelijk verzorgers, en vaktherapeuten die een volgende stap willen zetten, meer van zichzelf willen doorgeven aan collega’s en nieuwsgierig zijn naar de ervaringsgerichte werkwijze. 

Ontdek onze persoonlijke, duidelijke, systeem- en ervaringsgerichte aanpak met korte theoretische inleiding, praktische illustraties, live casuïstiek en informatie over onze opleiding.

Ontdek meer in de studiegids

Ben je op zoek naar meer inhoudelijke informatie over de opleiding Ervaringsgerichte Supervisie & Coaching? Neem dan eens de studiegids door. 

In deze gids lees je alle details over de opleiding, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Of je nu meer wilt weten over de specifieke modules, een indruk wilt krijgen van hoe een lesdag eruitziet, of meer informatie wilt over de eindopdracht.