Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening & Gestaltgezinstherapie

Gestalttherapie

Je bent ervan overtuigd dat werkelijke verandering zit in het leren accepteren van jezelf, niet in het aanleren van ander gedrag of gedachten. Je hebt het verlangen om zo met mensen in gesprek te gaan, in het hier-en-nu en in contact met elkaar. Ontdek hier de opleiding Gestalttherapie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Doel van de opleiding

Want zo wil je straks aan het werk, in je eigen praktijk. Van betekenis zijn, in verbinding het contact aangaan, zowel individuele therapie als relatie of gezinstherapie geven. Zowel kunnen werken met individuen als met stellen, gezinnen en groepen.
Zowel in het hier-en-nu in contact zijn met de ander als je gewaar zijn van contexten waarin die ander zich beweegt, en jouw eigen achtergrond.

De wisselwerking tussen die ander en zijn omgeving weer op gang helpen. En die omgeving betrekken in de gesprekken als dit wenselijk is.

Persoonlijk en professioneel

Zo doen wij dat ook in de opleidingsweekenden:

 • Werken aan een stevig persoonlijk proces, waarin je jezelf leert kennen en je je leert verbinden en op eigen benen te staan;
 • Werken aan professionele vaardigheden, veel praktische en methodische training;
 • Jouw context integreren, door met regelmaat je partner of belangrijke ander mee te nemen naar de trainingsweekenden;
 • Leren werken op twee lagen met je cliënten: de wisselwerking tussen persoonlijke issues en relationele en systemische aspecten beiden kunnen hanteren.
Wat is de opbouw van de opleiding?

22 opleidingsdagen

Het is mogelijk de opleiding als een éénjarige, driejarige of vierjarige opleiding te volgen. Alle opleidingsjaren bestaan uit 22 opleidingsdagen die één maal per maand op vrijdag en zaterdag worden gegeven. Twee keer per jaar is er een driedaagse bijeenkomst die op donderdag begint. Door deze gespreide opzet is de opleiding goed te combineren met privé- en werksituatie en krijgt de cursist de tijd om het geleerde steeds weer te verwerken en te integreren in de dagelijkse praktijk.

Informatie over de studiebelasting

De studiebelasting is minimaal 8 uur per maand en daarnaast 3 uur per maand voor intervisie/supervisie. Naast de trainingsdagen is is er ook zelf-studiebelasting van ongeveer 2 uur per twee-daagse.

Waar is deze opleiding geaccrediteerd?

Studiepunten

SKJ 209621:
Jaar 1: 302,50
Jaar 2: 307,50
Jaar 3: 312,00
jaar 4: 312,00

Registerplein:
Jaar 1: 225
Jaar 2: 225
Jaar 3: 225
jaar 4: 225

Post-HBO, NVAGT, EAGT, NAP, EAP (toegang tot Europees Certificaat Psychotherapie).

Wij hebben de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa: de EAPTI-status.

Wanneer zijn de lesdagen?

De studiebelasting is minimaal 8 uur per maand en daarnaast 3 uur per maand voor intervisie.

Data:

 • 22 & 23 september 2023
 • 27 & 28 oktober 2023
 • 24 & 25 november 2023
 • 22 & 23 december 2023
 • 25, 26 & 27 januari 2024
 • 1 & 2 maart 2024
 • 29 & 30 maart 2024
 • 25 & 26 april 2024 do/vrij
 • 31 mei & 1 juni 2024
 • 27,28 & 29 juni 2024
Wat zijn de kosten?

De opleiding kost € 3700,00 per jaar.

De opleidingskosten dienen voor de aanvang van de opleiding te worden betaald. Dit bedrag kan jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie.

Wanneer de student in het hotel wil blijven overnachten bedragen de overnachtingkosten doorgaans ± € 71,75 per persoon. De kosten voor studieboeken bedragen voor het eerste jaar tussen de €50,- en € 75,00.

STAPbudget

Onze opleiding komt in aanmerking voor het STAPbudget. aanmeldingsbewijs verstrekken t.b.v. de aanvraag bij het UWV.

Wil je een keer kennis komen maken?

Kennismaken doe je via de Experience Day.

Hier kun je een kijkje komen nemen en je laten inspireren.

Hoe meld je je aan?

Je meldt je aan via het aanmeldformulier.

Je aanmelding wordt beoordeeld. Daarna geven we je zo snel mogelijk bericht of je aangenomen bent om de opleiding te volgen.

Wat is de inhoud van deze studie

Gestalttherapie is eigenwijs, nou jij nog!

De Gestaltbeweging was een eigenzinnige breuk met de psychotherapeutische stromingen halverwege vorige eeuw. In plaats van de afstandelijke, alwetende therapeut, die voor jou betekenis gaf aan je ervaringen, stond de ervaring zelf centraal. Jezelf worden (zichzelven), als tegenbeweging tegen de burgelijke dwang en verwachtingen. Het Zelf heeft zijn eigen wijsheid, het lichaam spreekt zijn eigen taal. Daarnaar leren luisteren is de belangrijke bijdrage van Gestalt in de psychotherapeutische wereld.  Gestalt heeft zo de psychotherapie diepgaand beïnvloed, veel therapeutische stromingen hebben elementen uit de Gestalt opgepikt en zich eigen gemaakt.

In onze vierjarige opleiding leiden we je op tot eigen-wijs mens, die in contact is met zichzelf en de ander. Je leert bij ons je eigenwijsheid in te zetten in gesprekken. Dit doe je door zelf in de opleiding je eigen proces aan te gaan, en tegelijkertijd te leren hoe je je eigen intuïtie kunt inzetten in gesprek.

Trainers

Wietze van der Laan, trainer Kempler Instituut

Wietze van der Laan

Ferdinand Bijzet

Roel Bouwkamp

Roel Bouwkamp

Sonja Bouwkamp

Sonja Bouwkamp

Anneke de Vries

Anneke de Vries

Simone van Roekel, trainer, coach bij het Kempler Instituut

Simone van Roekel

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Opleidingskosten

De opleidingskosten voor 2023-2024 zijn vastgesteld op € 3700,00*. Het is mogelijk om deze opleidingskosten in een keer te betalen of in termijnen.  

Dit bedrag omvat de lesweekenden, de digitale leeromgeving (exclusief boeken), verblijfskosten inclusief lunch en diner, zonder overnachting. Wanneer de student in het hotel wilt blijven overnachten bedragen de kosten voor de overnachting doorgaans ± € 71,75* per persoon. De kosten voor studieboeken bedragen voor het eerste jaar tussen de €50,- en € 75,00.

*De genoemde bedragen kunnen jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie.

Wat is de locatie van deze studie?

Hotel Hoogeerd

De opleidingsweekenden worden georganiseerd bij Hotel Hoogeerd in Niftrik. Het landelijk gelegen hotel is al jaren onze vaste opleidingslocatie, mét uitzicht op de Maas. De studenten en trainers genieten elk lesweekend van een geheel verzorgde lunch en diner. Daarnaast kunnen onze studenten gebruik maken van de mogelijkheid om te blijven overnachten, hier wordt door veel studenten gebruik van gemaakt.

Meer informatie over het hotel? Bekijk hier de website van Hotel Hoogeerd.

Hotel Hoogeerd, Niftrik (Nijmegen)