Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening

Eenjarig Basisjaar

Als professional in de jeugdhulpverlening, het maatschappelijk of in sociaal werk heeft mensen begeleiden jouw hart. Toch kost het je vaak ook heel veel energie. Je verlangt om op een persoonlijke, maar professionele manier je werk te kunnen doen. Je hebt een hekel aan protocollen en kleurt graag buiten de lijntjes. Binnen deze opleiding kun jij je ontwikkelen in het ervaringsgericht en systeemgericht werken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je de ervaringsgerichte systeemgerichte methodiek van begin tot eind toepassen.  Dit betekent dat je:

  • leert je niet blind te staren op diagnoses, problemen en beperkingen maar je te richten op wat een cliënt en zijn systeem in huis heeft om zijn problemen zelf te hanteren;
  • leert dat wanneer mensen voelen waar hun kracht zit, zij meer gemotiveerd zijn hun problemen zelf aan te pakken;
  • leert hoe je die kracht kunt aanboren, eerst in jezelf en daarna bij je cliënt en zijn systeem;
  • leert hoe je wat de cliënt al in huis heeft kunt versterken, wat hij niet in huis maar wel nodig heeft kunt aanbrengen en wat hem aan destructief gedrag in de weg staat om zijn problemen zelf op te lossen om kunt buigen naar meer constructief gedrag;
  • leert hoe je systemen en netwerken kun mobiliseren om in actie te komen;
  • leert hoe je jezelf op een persoonlijk betrokken, zelfbewuste en krachtige manier kunt inzetten;
Wat is de opbouw van de opleiding?

Gedurende het éénjarige basisjaar worden de basisuitgangspunten en de werkwijze van de EPH en alle fasen van het hulpverleningsproces behandeld. Dit jaar bouwt voort op de vaardigheden en ervaring die de studenten reeds in huis hebben en wil een vernieuwing en verdieping van de eigen werkwijze bewerkstelligen. De basisopleiding wordt afgesloten met het certificaat basisopleiding EPH en is erkend door SKJ  en door Registerplein. Na het afronden van het basisjaar is het mogelijk door te stromen naar het tweede jaar van onze Post-hbo-opleiding.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 22 opleidingsdagen welke gemiddeld eenmaal per maand op vrijdag en zaterdag worden gegeven. Twee keer per jaar is er een driedaagse bijeenkomst die op donderdag begint. Door deze gespreide opzet is de opleiding goed te combineren met privé- en werksituatie en krijgt de student de tijd om het geleerde steeds weer te verwerken en te integreren in de dagelijkse praktijk. Tussen de opleidingsweekenden door komen de studenten maandelijks bijeen in intervisiegroepen.

Waar is de opleiding geaccrediteerd?

Accreditatie

Het basisjaar is geaccrediteerd bij zowel Registerplein, als het SKJ-register. In beide gevallen als onderdeel van de Post-HBO opleiding.

Registerplein nummer: 48978, 225 registerpunten per jaar

Punten

SKJ: 302,50

Wanneer zijn de lesdagen?

Het eerste weekend is vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2023

De studiebelasting is minimaal 8 uur per maand en daarnaast 3 uur per maand voor intervisie.

De andere data zijn:
27 & 28 oktober 2023
24 & 25 november 2023
21, 22 & 23 december 2023
25, 26 & 27 januari 2024
1 & 2 maart 2024
29 & 30 maart 2024
25 & 26 april 2024 do/vrij
31 mei & 1 juni 2024
27,28 & 29 juni 2024

Wat zijn de kosten?

De opleiding kost € 3700,00 per jaar.

De opleidingskosten dienen voor de aanvang van de opleiding te worden betaald. Dit bedrag kan jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie.

Wanneer de student in het hotel wil blijven overnachten bedragen de overnachtingkosten doorgaans ± € 71,75 per persoon. De kosten voor studieboeken bedragen voor het eerste jaar tussen de €50,- en € 75,00.

STAPbudget

Onze opleiding komt in aanmerking voor het STAPbudget. aanmeldingsbewijs verstrekken t.b.v. de aanvraag bij het UWV.

Interessant?

Kennismaken doe je via de Experience Day.

Hier kun je een kijkje komen nemen en je laten inspireren.

Hoe meld je je aan?

Je meldt je aan via het aanmeldformulier.

Je aanmelding wordt beoordeeld. Daarna geven we je zo snel mogelijk bericht of je aangenomen bent om de opleiding te volgen.

Mensen begeleiden heeft je hart

Ervaringsgerichte hulpverlening

Als professional in de jeugdhulpverlening het maatschappelijk of sociaal werk heeft mensen begeleiden jouw hart maar het kost je vaak ook heel veel energie. Je verlang je ernaar op een persoonlijk professionele manier je werk te kunnen doen. Je hebt een hekel aan protocollen en kleurt graag buiten de lijntjes. Je wilt je ontwikkelen in het ervaringsgericht en systeemgericht werken.

Trainers

Wietze van der Laan, trainer Kempler Instituut

Wietze van der Laan

Ferdinand Bijzet

Roel Bouwkamp

Sonja Bouwkamp

Anneke de Vries

Anneke de Vries

Simone van Roekel, trainer, coach bij het Kempler Instituut

Simone van Roekel

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Opleidingskosten

De opleidingskosten voor 2023-2024 zijn vastgesteld op € 3700,00*. Het is mogelijk om deze opleidingskosten in een keer te betalen of in termijnen.  

Dit bedrag omvat de lesweekenden, de digitale leeromgeving (exclusief boeken), verblijfskosten inclusief lunch en diner, zonder overnachting. Wanneer de student in het hotel wilt blijven overnachten bedragen de kosten voor de overnachting doorgaans ± € 71,75* per persoon. De kosten voor studieboeken bedragen voor het eerste jaar tussen de €50,- en € 75,00.

*De genoemde bedragen kunnen jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie.

Wat is de locatie van de opleiding?

Hotel Hoogeerd

De opleidingsweekenden worden georganiseerd bij Hotel Hoogeerd in Niftrik. Het landelijk gelegen hotel is al jaren onze vaste opleidingslocatie, mét uitzicht op de Maas. De studenten en trainers genieten elk lesweekend van een geheel verzorgde lunch en diner. Daarnaast kunnen onze studenten gebruik maken van de mogelijkheid om te blijven overnachten, hier wordt door veel studenten gebruik van gemaakt.

Meer informatie over het hotel? Bekijk hier de website van Hotel Hoogeerd.

Hotel Hoogeerd, Niftrik (Nijmegen)