Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening

Eenjarig Basisjaar

Als professional in de jeugdhulpverlening, het maatschappelijk werk, het sociaal werk of de GGZ, heeft mensen begeleiden jouw hart. Toch kost het je vaak ook heel veel energie. Je verlangt ernaar om op een persoonlijke, maar professionele manier je werk te kunnen doen. Je hebt een hekel aan protocollen en kleurt graag buiten de lijntjes. Binnen deze opleiding kun jij je ontwikkelen in het ervaringsgericht en systeemgericht werken.

Mensen begeleiden heeft je hart

Ervaringsgerichte hulpverlening

Wij willen ons gedachtengoed delen met zoveel mogelijk mensen, daarom hebben wij het mogelijk gemaakt dat studenten ook alleen het basisjaar van de driejarige EPH kunnen volgen. In dit basisjaar wordt de basis van onze methode, het ervaringsgericht en systeemgericht werken met individuen, relaties en gezinnen volledig behandeld. Alle fasen in het hulpverleningsproces komen aan de orde. Daarnaast is er naast professionele groei veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Onze opleidingsgroepen zijn een mooie plek om te groeien en te experimenteren met een andere manier waarop je met jezelf en anderen kunt omgaan. Daarin staat het persoonlijk aanwezig zijn als hulpverlener centraal.

Opleidingsfase

De opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening (EPH) bestaat uit drie fasen, je start de opleiding in het basisjaar, waarna je kunt doorstromen naar de drie- en vierjarige opleiding. Je kunt er ook voor kiezen enkel het basisjaar te volgen.
  • Fase 1 – Het basisjaar: In dit jaar maak je kennis met onze methodiek. Dit basisjaar geeft je een aantal registratiepunten voor registerplein en het SKJ-register. Aan het einde van het basisjaar ontvang je een certificaat (EPH).
  • Fase 2 – Driejarige opleiding: Na het basisjaar volg je nog twee aanvullende leerjaren, dit geeft je een aantal registratiepunten voor registerplein en het SKJ-register. Na afronding ontvang je het Post-HBO diploma en kun je jezelf als Gestaltcoach registreren bij de NVAGT.
  • Fase 3 – Vierjarige opleiding: Na het basisjaar volg je nog drie aanvullende leerjaren, dit geeft je een aantal registratiepunten voor registerplein en het SKJ-register. Na afronden van deze opleiding kun je, naast het feit dat je het Post-HBO diploma ontvangt, je registreren als Gestalttherapeut bij de NVAGT en een aanvraag doen voor het Europees Certificaat Psychotherapie (ECP).
Opleidingen Kempler Instituut

Verdere informatie

Leerresultaten
Tijdens het basisjaar van de opleiding leer je de ervaringsgerichte systeemgerichte methodiek van begin tot eind toepassen. Dit betekent dat je:
 • leert je niet blind te staren op diagnoses, problemen en beperkingen.Je richt je op wat een cliënt en zijn systeem in huis hebben om zijn problemen zelf te hanteren;
 • leert dat wanneer mensen voelen waar hun kracht zit, zij meer gemotiveerd zijn hun problemen zelf aan te pakken;
 • leert hoe je die kracht kunt aanboren, eerst in jezelf en daarna bij je cliënt en zijn systeem;
 • leert hoe je dat wat de cliënt al in huis heeft kunt versterken. Daarnaast leer je hoe je dat wat hij niet in huis heeft maar wel nodig heeft, kunt aanbrengen en wat hem aan destructief gedrag in de weg staat om zijn problemen zelf op te lossen, kunt ombuigen naar constructief gedrag;
 • leert hoe je systemen en netwerken kunt mobiliseren om in actie te komen;
 • leert hoe je jezelf op een persoonlijk betrokken, zelfbewuste en krachtige manier kunt inzetten.
Toelatingseisen

Je kunt in principe instromen met elk HBO-diploma, indien je geen opleiding in het sociale domein of de mensgerichte wetenschappen hebt is het belangrijk dat je de psychosociale basiskennis (PsBk) behaalt.

Psychosociale basiskennis
De PsBk biedt voordelen, vooral wanneer je als therapeut aan het werk wilt gaan. Meer informatie hierover is beschikbaar via Con Amore. Je hebt de mogelijkheid om eerst de opleiding PsBk te volgen en het daaropvolgende jaar aan de opleiding te beginnen. Het is tevens een optie om de PsBk gelijktijdig met de opleiding EPH te volgen.

Heb je geen HBO-diploma?
Indien je geen HBO-diploma hebt, neem dan contact met ons op voor een intakegesprek met de opleidingsmanager. Tijdens dit gesprek bespreken we samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Accreditaties

De gehele opleiding is geaccrediteerd bij zowel Registerplein, als het SKJ-register. In beide gevallen als onderdeel van de Post-HBO opleiding.

Informatie Registerplein
Registerplein nummer: 48978
Registerplein punten: 225 registerpunten per jaar

Informatie SKJ 
SKJ punten: 302,50 SKJ punten

Opleidingsopbouw

Gedurende het éénjarige basisjaar worden de basisuitgangspunten en de werkwijze van de EPH en alle fasen van het hulpverleningsproces behandeld. Dit jaar bouwt voort op de vaardigheden en ervaring die de studenten reeds in huis hebben en wil een vernieuwing en verdieping van de eigen werkwijze bewerkstelligen. Het basisjaar van de opleiding wordt afgesloten met een certificaat (basisopleiding EPH) en is erkend door SKJ en Registerplein.

Wil je na het basisjaar doorstromen?
Mocht je na het basisjaar verder willen met de opleiding dan kun je doorgaan met de drie- of vierjarige opleiding.

 • Driejarige Post-HBO
  Na het afronden van het basisjaar is het mogelijk om, in overleg, door te stromen naar de driejarige opleiding (na het basisjaar volg je aanvullend twee leerjaren). Na het afronden van de driejarige opleiding ontvang je het post-HBO diploma en kun je jezelf als Gestaltcoach registreren bij de NVAGT. Indien er voldoende plek is in het vierde jaar van de opleiding, is het mogelijk alsnog door te stromen naar de vierjarige opleiding.
 • Gestalttherapie (GGT)
  Mocht je liever doorstuderen tot gestalttherapeut, kun je, in overleg, in plaats van de driejarige opleiding, ook de vierjarige opleiding volgen. Na afronding van de vierjarige opleiding kun je, naast het feit dat je een post-HBO diploma ontvangt, ook registreren als Gestalttherapeut bij de NVAGT en een aanvraag doen voor het Europees Certificaat Psychotherapie (ECP).


Partnerbijeenkomst

In december of januari staat een eerste partnerbijeenkomst gepland. Na december zijn de partners nog twee keer per jaar uitgenodigd. Het doel van deze dagen met partners is dat ze kennismaken met ideeën en de werkwijze van de opleiding, met de sfeer waarin de opleidingsdagen verlopen en dat zij ervaring opdoen met de manier waarop tijdens de opleiding met elkaar wordt gewerkt. Partners zijn uitdrukkelijk te gast, er is geen enkele verplichting maar deelname wordt wel aangemoedigd. Jaarlijks werken we één partnerweekend rond het thema relaties.  Studenten zonder partner, mogen een goede vriend(in) uitnodigen, die in hun leven een belangrijke rol speelt. Heb je hier vragen over, kun je dit altijd voorleggen aan de eerst verantwoordelijke trainer van jouw groep.

Lees de studiefolder voor meer informatie over de opbouw en deelname van partners.

Jaarplanning
Het basisjaar bestaat uit 22 opleidingsdagen, die gemiddeld eenmaal per maand op vrijdag en zaterdag worden gegeven. Twee keer per jaar is er een driedaagse bijeenkomst die op donderdag begint. Door deze gespreide opzet is de opleiding goed te combineren met privé- en werksituatie, en krijgt de student de tijd om het geleerde steeds weer te verwerken en te integreren in de dagelijkse praktijk. Tussen de opleidingsweekenden door komen de studenten maandelijks bijeen in intervisiegroepen.

Studiebelasting
De studiebelasting naast de opleidingsdagen bedraagt minimaal 8 uur per maand, met daarbij 3 uur per maand voor intervisie.

Studieplanning
Elk studiejaar wordt de planning medio februari bekend gemaakt, voor het daaropvolgende studiejaar. Hieronder volgt de planning voor het studiejaar 2024-2025:
 • 27, 28 september 2024
 • 25, 26 oktober 2024
 • 29, 30 november 2024
 • 20, 21 december 2024
 • 30, 31 januari en 1 februari 2025
 • 7, 8 maart 2025
 • 28, 29 maart 2025
 • 23, 24 mei 2025
 • 13, 14 juni 2025
 • 3, 4, 5 juli 2025
Opleidingslocatie

De opleidingsdagen worden georganiseerd bij Hoogeerd, de landelijk gelegen locatie in Niftrik is al jaren onze vaste opleidingslocatie voor de opleiding EPH. Bij Hoogeerd kun je tijdens de lesdagen genieten van een geheel verzorgde lunch en diner, maar staan er ook drankjes, koffie en thee voor je klaar om te pakken. Hiervoor betaal je geen extra kosten. Daarnaast kunnen onze studenten gebruik maken van de mogelijkheid om te blijven overnachten, hier wordt door veel van onze studenten graag gebruik van gemaakt. 

Als student heb je de mogelijkheid om te overnachten in het hotel van Hoogeerd (de opleidingslocatie) tegen speciale studentenprijzen voor logies en ontbijt. De reserveringen worden 2 weken voor aanvang van de lesdagen doorgegeven via een reserveringssysteem.

Opleidingskosten
De kosten voor het komende studiejaar worden jaarlijks medio februari bekend gemaakt. Opleidingskosten voor het studiejaar 2024-2025:
 • Opleidingskosten 
  • € 3800,- in 1 termijn (per leerjaar)*
  • € 1900,- in 2 termijnen (excl. 36,00 administratiekosten)*
  • € 380,- in 10 termijnen (excl. 36,00 administratiekosten)*
 • Literatuurkosten
  De literatuurlijst voor het studiejaar kun je terugvinden in de studiefolder. De kosten voor studieboeken bedragen voor het eerste jaar tussen de € 50,00 en € 75,00. De kosten voor studieboeken bedragen gemiddeld tussen de €50,00 en €200,00 per leerjaar, wanneer je doorstroomt naar de drie- of vierjarige opleiding.

 • Verblijfskosten (optioneel)
  Binnen de opleiding zijn lunch en diner inbegrepen, maar de opleidingskosten dekken geen overnachting. Als student heb je de mogelijkheid om te overnachten in het hotel van Hoogeerd (de opleidingslocatie) tegen speciale studentenprijzen voor logies en ontbijt. De kosten voor overnachting bedragen doorgaans ± € 56,25 per persoon, gebaseerd op een standaardkamer voor twee personen. Het is ook mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren, waarvoor een toeslag geldt. Eventuele overnachtingen en het verblijf van partner tijdens de partnerbijeenkomsten dienen apart te worden betaald bij de receptie van Hoogeerd. 
De opleiding komt vanwege de nieuwe regelingen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Heb je vragen over de opleidingskosten en/of betaling van de factuur, laat het ons gerust weten via secretariaat@kempler-instituut.nl

*Alle genoemde bedragen kunnen jaarlijks worden verhoogd met een inflatiecorrectie. Eventuele wijzigingen worden tijdig gecommuniceerd. De kosten voor het komende opleidingsjaar worden jaarlijks medio februari bekend gemaakt. De opleidingskosten dienen voor de aanvang van de opleiding te worden betaald.
Vrijblijvende kennismaking
Loop je vast in terugkerende patronen? Wordt je werk een last? Sta je voor uitdagingen bij het werken met systemen zoals gezinnen, relaties of groepen? Wil je jezelf meer inzetten in gesprekken, jezelf beter positioneren, of denk je aan omscholing? Laat je inspireren tijdens de Experience Day. Het is dé plek om te ervaren wat we aanbieden binnen deze opleiding en er is ruimte om al je vragen te stellen.

Vrijblijvend kennismaken doe je tijdens de Experience Day.

Tijdens deze (trainings)dag kun je ervaren hoe we denken over hulpverlenen, hoe we opleiden en hoe we werken. Persoonlijk, duidelijk, systeem- en ervaringsgericht.Het programma zal bestaan uit een korte theoretische inleiding over de belangrijkste aspecten van het ervarings- en systeemgerichte werken. Vervolgens zal op praktische manier worden geïllustreerd wat onze werkwijze inhoudt. Zowel aan de hand van ingebrachte casussen, als aan de hand van videomateriaal. Het live werken met casuïstiek zal worden voorgedaan en deelnemers ervaren aan den lijve wat dit met hen doet. Daarnaast zal informatie worden gegeven over onze opleiding.

Klik hier om je aan te melden voor de Experience Day.
Je ontvangt na afloop een certificaat. Deze inspirerende trainingsdag is inclusief een lekkere lunch, inspiratie om de volgende dag meteen in de praktijk te brengen en punten voor de NVAGT.
Aanmelden
Om je aan te melden, ontvangen we graag een kopie van jouw behaalde diploma's en je curriculum vitae. De aanmeldingsprocedure begint met het invullen van het aanmeldformulier, waar je deze documenten kunt uploaden.

Na ontvangst van jouw aanmelding ontvang je binnen een week een bevestiging. De aanmelding wordt beoordeeld door de opleidingsmanager, en uiterlijk twee weken na jouw aanmelding ontvang je een e-mail met het bericht of je bent aangenomen. Indien nodig nodigen we je uit voor een (online) intakegesprek.

Als je bent aangenomen, stellen we de opleidingsovereenkomst voor je op. Deze wordt doorgaans in mei verstuurd en we ontvangen deze graag ondertekend retour. Binnen deze overeenkomst kun je aangeven hoe je de betaling wilt voldoen en of er sprake is van een werkgever die de opleiding betaalt. Na ondertekening van de overeenkomst en ontvangst van de eerste betaling, voegen we je toe aan de leeromgeving, dit is een online omgeving waarin je alle informatie kunt vinden over de opleiding en je je kunt voorbereiden op de lesdagen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via secretariaat@kempler-instituut.nl. Het secretariaat zal je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Laat je inspireren tijdens de Experience Day!

Tijdens deze (trainings)dag kun je ervaren hoe we denken over hulpverlenen, hoe we opleiden en hoe we werken. Persoonlijk, duidelijk, systeem- en ervaringsgericht. Het programma zal bestaan uit een korte theoretische inleiding over de belangrijkste aspecten van het ervarings- en systeemgerichte werken. Vervolgens zal op praktische manier worden geïllustreerd wat onze werkwijze inhoudt. Zowel aan de hand van ingebrachte casussen, als aan de hand van videomateriaal. Het live werken met casuïstiek zal worden voorgedaan en deelnemers ervaren aan den lijve wat dit met hen doet. Daarnaast zal informatie worden gegeven over onze opleiding en er is ruimte om al je vragen te stellen.