Familieopstellingen

Je bekijkt nu Familieopstellingen

Een tijd terug zat ik op de tribune te kijken naar een volleybalwedstrijd van mijn zoon. Ik leef meestal wel aardig mee, maar deze keer was het anders. 

Ik voelde me agressief, vond de scheids een verschrikking, de tegenstanders eikels. Ik had de neiging om allerlei lelijke dingen te roepen. Ik herkende mezelf niet…

Naast me zat een man, een vader van een van de jongens van de tegenpartij: kaken op elkaar geklemd, vuisten gebald, met z’n ogen draaiend bij elke fout van zijn zoon. Kortom, Proto-type fanatieke sportouder. 

Opeens had ik een ingeving: ik ging 10 meter verderop zitten op de tribune. Na 3 minuten was ik weer rustig, en kon ik genieten van de wedstrijd. 

Op de terugweg dacht ik hier over na. Kennelijk beïnvloedt mijn buurman mij met zijn stemming. Ik nam zijn boze energie over alsof die van mijzelf was. Ik heb geen woord met hem gewisseld, in eerste instantie ook niet naar hem gekeken. En toch gebeurde er iets tussen ons dat een grote impact op mijn stemming had. 

Direct naast iemand is kennelijk anders dan 10 meter verderop, tegenover of achter. Zonder woorden gebeurt er dus iets door de positionering ten opzichte van elkaar. 

Als therapeut kun je van dit soort wetmatigheden gebruik maken. Door in een therapiegesprek een kleine opstelling te doen, kun je een client fysiek laten ervaren wat soms niet goed in woorden te vatten is. Ook zonder een familieopstelling-setting in een groep met voldoende representanten is er altijd voldoende aanwezig. Het enige wat nodig is, is wat kennis van zaken, moed en creativiteit,

Ines Kornmann en Wietze van der Laan nemen je een weekend lang mee in de wereld van het opstellen, 22 en 23 maart.

Wietze van der Laan

Mijn onderwijsachtergrond helpt me als trainer en docent bij het Kempler Instituut: niet alleen wát onze studenten moeten leren, maar ook hóe is voor mij een mooie puzzel die nooit verveelt. Die combinatie tussen een vak leren, expertise opbouwen én leren hoe je als mens contact maakt met je medemens heeft de toekomst.

Geef een reactie