Opening van onze nieuwe locatie in Deventer: Een terugblik en een blik vooruit
Op 4 januari 2025 hebben we een bijzondere mijlpaal mogen vieren: de opening van onze nieuwe locatie aan de Nieuwstraat 52 in Deventer. Het was een dag vol warmte, gezelligheid en vooral een indrukwekkende opkomst. Zoveel lieve mensen kwamen samen om dit moment met ons te vieren. We willen iedereen die erbij was enorm bedanken!
Tijdens de officiële opening markeerden Roel en Sonja dit speciale moment met een prachtige speech en het symbolische doorknippen van het rode lint. De speech was niet alleen een terugblik op ruim 45 jaar Kempler Instituut Nederland, maar ook een ode aan onze missie en toekomst. Hieronder delen we graag de volledige speech met jullie.
De speech van Roel en Sonja Bouwkamp:
Wij beschouwen het als een eer vandaag deze nieuwe locatie van het Kempler Instituut Nederland officieel te mogen openen. Een prachtig onderkomen in de binnenstad van Deventer, een stad met een rijke historie. Het is een van de oudste steden van Nederland en is een belangrijk centrum geweest voor religieuze hervorming. En vernieuwing is ook een van de pijlers waarop ervaringsgerichte Gestaltgezinstherapie staat. Oude, bewezen werkwijzen aangepast aan moderne bevindingen, aan de eisen van deze tijden en aan de dagelijkse praktijk. Wat werkt bewijst zich immers?
Het instituut gaat zijn 45e jaargang in en dat maakte dat onze gedachten onwillekeurig teruggingen naar de allereerste opleidingsvergadering ruim 45 jaar geleden. Roel en ik maakten deel uit van de eerste groep die zich door Walter Kempler liet scholen. Wij hadden, samen met een paar anderen, die eerste groep ook zelf in het leven geroepen.
Aan het eind van het 3e jaar kwam Walter met het plan om een officieel Kempler Instituut in Nederland op te richten. Hij vroeg aan de groep wie hem daarbij zouden willen helpen en nodigden de geïnteresseerden uit om daarvoor op een avond samen te komen. Op de bewuste avond meldden zich zo’n 8 man, allemaal keurig op tijd, bij de boerderij van Walter in Gassel. Daar was geen kip te bekennen. Er was geen koffie of thee en ook geen Walter Kempler. Niemand durfde aan te kloppen bij zijn privévertrekken, want we wisten dat hij daar allerminst van gediend was. Toen hij uiteindelijk tevoorschijn kwam ging hij ontspannen zitten, keek iedereen indringend aan en sprak de gedenkwaardige woorden: “Wat komen jullie hier eigenlijk doen?”
Iedereen was met stomheid geslagen en ook de rest van de avond verliep uitgesproken stroef. Roel en ik waren uiteindelijk de enigen die van dat groepje overbleven. En hoewel de eerste jaren niet gemakkelijk waren hebben we daar nooit spijt van gehad. Want hoe moeilijk hij in de omgang ook kon zijn, Walter was wel onze geestelijke vader.
Hij gaf ons een kompas mee hoe werkelijk van betekenis te zijn voor mensen in nood. Hij leerde ons hoe de menselijke ontmoeting daarbij altijd centraal hoort te staan. Eerlijk, direct en in de ware zin van het woord openhartig. Zonder omwegen, maar wel vol compassie voor het menselijk tekort. Dat als basis van een effectieve, persoonlijk professionele manier van werken verspreiden werd, en is nog steeds, onze missie. Een missie die we gelukkig in delen met de huidige directie en opleiders van het Kempler Instituut Nederland.
Dat maakt dat wij meer en meer achterover kunnen leunen en genieten van de manier waarop een nieuwe generatie vormgeeft aan het Kempler Instituut die past bij deze tijd, zonder de oorspronkelijke missie uit het oog te verliezen. Wij hopen dan ook dat deze prachtige locatie de uitvalsbasis zal worden om de waardevolle werkwijze van de ervaringsgerichte Gestaltgezinstherapie een spetterende toekomst in te schieten.
Een nieuw hoofdstuk
Met deze woorden markeerden Roel en Sonja niet alleen de opening van onze nieuwe locatie, maar ook een moment van reflectie op ons rijke verleden en een optimistische blik op de toekomst. We zijn trots op wat we samen hebben bereikt en kijken uit naar wat er nog gaat komen. Dit nieuwe onderkomen biedt ons de ruimte om onze missie voort te zetten en verder uit te bouwen.
Bedankt dat jullie deel uitmaken van deze reis. Samen bouwen we aan een toekomst waarin menselijke ontmoeting en compassie centraal blijven staan.