Stop met vragen stellen

Uit angst om te kwetsen of verkeerd te adviseren durven veel hulpverleners niet te zeggen wat ze vinden. Herken jij deze angst en wil je meer helpend zijn voor je cliënten en hun belangrijke anderen? Stop dan met vragen stellen en spreek in de gebiedende wijs.

Positie innemen is essentieel wanneer je werkt met gezinnen waarin destructieve patronen de interactie bepalen. In de vorige blog moedigde ik je aan om na vijf minuten spreken met je cliënten een pauze in te lassen om na te denken over wat je hebt gehoord, gezien en gevoeld. Deze blog is een vervolg daarop.

1. Eindig je positie/hypothese nooit met de vraag: “Klopt dit?”
Wanneer je het spannend vindt om te zeggen wat je vindt stel je snel je positie ter discussie of maak je je afhankelijk van de goedkeuring van je cliënt. De vraag:”Klopt dit?”, is een gespreks-killer. Wanneer je cliënt zegt:”Nee, dat klopt niet.”, ben je uitgepraat. Het is beter om te zeggen dat je graag wil horen wat je cliënt vindt van wat je hebt gezegd.

2. Vertrouw ook op je ‘onzekere’ ingevingen
Toen ik begon met hiermee te oefenen, durfde ik alleen iets te zeggen wanneer ik 98%  (i.p.v. 99%) zeker wist dat ik een punt had. Dat is doodzonde van al die keren dat ik minder zeker van mijn zaak was en dan maar uit gebrek aan lef mijn mond hield. Herken je dat? Inmiddels heb ik ontdekt dat je ook bij 40% zekerheid kan gaan staan voor wat je vindt. Focus op je 40% zekerheid in plaats van op je 60% onzekerheid. Durf het risico te nemen ernaast te zitten. Mijn ervaring is dat gedurende de interactie snel helder wordt of je goed zit of niet. Het is altijd prijs.. 😉

3. Stop met vragen stellen
Roel Bouwkamp daagde mij 10 jaar geleden uit en verbood mij bij een gesprek om vragen te stellen aan de cliënten. Mijn woorden worden in zo’n gesprek een persoonlijke boodschap, wat mij helpt om me ook te blijven richten op mezelf. Het is bij deze oefening niet mogelijk om onzichtbaar te blijven.

“Wat zou je met me willen bespreken?”,

wordt dan:

“Ik zou het fijn vinden, wanneer je mij vertelt waar je in gesprek met mij aandacht voor wil hebben.”

Wanneer jij meer van je persoonlijke kracht gebruik wil maken in contact met je cliënten, is dit een effectieve oefening.

4. Spreek in de gebiedende wijs
Je cliënten hebben het van jou nodig dat je opgewassen bent tegen het patroon wat hun leven bepaalt.  Om de kracht van het spreken in gebiedende wijs duidelijk te maken, vertel ik over een recent gezinsgesprek.
Vorige week had ik een intakegesprek met een gezin waarbij dagelijks een agressieve verbale oorlog gevoerd wordt, tussen met name vader en zijn oudste zoon.
Vader Frans heeft het hoogste woord tijdens het gesprek en heeft de neiging om eindeloos te spreken over het respectloze gedrag van zijn zoon. Van zijn zoon David verwacht hij gehoorzaamheid en respect. Maar wanneer zoonlief even tegen hem in gaat initieert vader de strijd die hij niet wil. Frans heeft dit echter niet door. Hij is door alle vruchteloze machtstrijd moegestreden en heeft hierdoor een vernauwde manier van kijken en denken.

In dit gesprek nodig ik de oudste dochter Kim uit richting haar vader te delen wat het effect op haar is van de dagelijkse strijd en wat voor het voor haar zou betekenen wanneer haar vader zou stoppen met spreken wanneer hij zich ‘opgefokt’ en woedend voelt.

“Vertel je vader wat voor effect die dagelijkse schreeuwpartijen op jou heeft.”

En later…..

“Zeg je vader wat het voor jou zou betekenen wanneer hij door zou hebben dat hij schreeuwt, daarmee zou stoppen en even wegloopt om te kalmeren.”

Wanneer jij dit tegen je cliënt zou zeggen spreek je in de gebiedende wijs en heb je mogelijk het gevoel dat je haar dwingt. Laat je niet door dit gevoel leiden maar kijk naar het effect. Wat je doet is je opstellen als een (bege)leider die dit gezin van liefdeloze strijd naar verbondenheid en veiligheid brengt. En hiervoor is jouw vastberadenheid en kracht nodig.  En kracht is een kwestie van trainen. Wil je dit trainen? Je bent welkom bij onze (gratis) events…..

Welke van de vier bovenstaande punten zou jij in het nieuwe jaar willen implementeren? Laat me je krachtige goeie voornemen hieronder weten….

Share This