Twee Youtube-filmpjes die het verschil maken

In mijn praktijk vormt e-mailen een belangrijk onderdeel van het hulpverleningsproces. Regelmatig kom ik erachter dat het toevoegen van geschikt filmmateriaal het effect nog groter maken. In deze blog wil ik twee casussen beschrijven, waarbij mijn cliënten achteraf vertelden dat het door mij gestuurde Youtube-filmpje hen op een constructiever spoor heeft gezet.

Casus 1: Wereldkampioen opvoeden
Onlangs had ik e-mail contact met een perfectionistische, alleenstaande, jonge moeder. Dat ze richting haar twee kids af en toe uit haar slof schoot, was voor haar onvergefelijk. Ze kon hierover helder schrijven, maar na een paar mailwisselingen merkte ik dat ik en helder schrijven haar niet hielp. Het was allemaal te serieus.

Met een intro van een paar regels en met als onderwerp van de mail:”Wereldkampioenschap opvoeden”, heb ik dit filmpje van Draadstaal (klik hier) naar haar gemaild.

Voor haar was dit filmpje een omslagpunt. Ze schreef dat ze na het zien van het filmpje tien minuten niet bijkwam van het lachen, om vervolgens in huilen uit te barsten. Allemaal niet eerder gehuilde tranen. Ze dacht er zichzelf bijna in te verliezen, maar na een half uur kwam er ruimte voor opluchting en bleek dit het begin te zijn van het milder met zichzelf om leren gaan.

Casus 2: Je bange interne kind omhelzen? Hoe doe je dat?
De volgende casus die ik hier wil noemen gaat over een zeer angstige man, die zich voornamelijk door angst laat leiden. Verschillende hulpverleningstrajecten, medicatie en veel gemiste kansen brachten hem op een punt om af te rekenen met zijn angst. Maar hoe moest hij dat doen?

Cognitieve technieken, gedragsexperimenten, het zogenaamde omhelzen van zijn ‘angstige kind’; hij kon er allemaal niks mee. Ik had het idee dat dit niet alleen met vermijding te maken had en stuurde hem een fragment van mijn favoriete serie ‘Six Feet Under’. Dit fragment had ik in dezelfde week voor het eerst gezien.

De hoofdpersoon David is ontvoerd door een man met een rode trui met capuchon. Hierdoor kampt hij met dagelijkse angstaanvallen.  Het fragment gaat over een droom van David, waarin deze rode trui symbool staat voor (het monster van) zijn angst. Op een prachtige manier wordt weergegeven hoe hij zichelf omhelst, na zijn besluit te willen leven en zijn angst te overwinnen. Een voor mijn cliënt vaag psychologisch concept werd door dit fragment zeer concreet gemaakt (klik hier). Dit concrete beeld hielp hem op een daadkrachtigere manier met zijn angst om te gaan.

In de afgelopen drie blogs ging het over internet-hulpverlening. Wat spreekt jou hierin aan? Laat het me hieronder weten. De Youtube-fragmenten speelden in bovenstaande casussen een cruciale rol. Heb jij ook Youtube-fragmenten die in het leven van je cliënten een verschil hebben gemaakt?

Deel hieronder de links naar je fragmenten.

Share This