Inspireren kun je kopiëren

Hoe inspirerend ben jij als hulpverlener? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Volgens ons is het namelijk één van de belangrijkste vragen die jij jezelf zou moeten stellen. Zo belangrijk als inademen (= de letterlijke betekenis van in-spiratie).

Het gekke van inspireren is vaak dat je het doet, terwijl je niet eens als hoofddoel hebt om de ander in beweging te krijgen. Nee, het gebeurt omdat je zelf bezield bent. En dat geef je door. Dat werkt besmettelijk.

Twee inspiratiebronnen die ons (en velen met ons) ernstig besmet hebben zijn………. Roel en Sonja Bouwkamp

Als student verzamelden en verslonden we hun directe opmerkingen. Als zij aan het werk waren met gezinnen hingen we aan hun lippen. We keken naar hun magie en ontcijferden die. Om vervolgens hun handelen en woorden op onze eigen werkplek uit te proberen en het daardoor ons eigen te maken.

Hieronder geven we een voorbeeld van zo’n gekopieerde zin die ook jouw redding kan zijn tijdens een (keukentafel)gesprek, wanneer niemand meer naar elkaar (dus ook niet naar jou) luistert:

“Ik mis dat je nadenkt over wat ik zeg.”

Vaak wordt er ook niet naar deze zin geluisterd, wat je vervolgens beantwoordt met:

“Nu doe je weer. Dit bedoel ik. Ik zeg iets en je reageert daar niet op. Je hoeft het niet met mij eens te zijn, maar wat ik van je nodig heb is dat je in ieder geval NADENKT over wat ik zeg.”

Wanneer je de juiste in-spiratie gebruikt bij het uitspreken van deze twee zinnen, begint vaak hier iemand met stilstaan en nadenken over wat je duidelijk probeert te maken. Dit kun je meteen bekrachtigen met:

Dit vind ik prettig. Nu zie ik dat je nadenkt.

Heb jij ook van die hele concrete zinnen ‘gerecycled’ die je ooit Roel of Sonja hebt horen zeggen? Graag nodigen we je uit om deze hieronder met ons en elkaar te delen, zodat ze mogelijk door meerdere collega’s gerecycled kunnen worden.

Om jou te inspireren, gaan we de komende maanden meerdere hulpverleningssessies van Roel en Sonja beschikbaar stellen.  Je kunt de eerste aflevering tot 15 december 2015 gratis bekijken wanneer je gebruikt maakt van de volgende code: JpLVjV.

Je moet hier vier dingen voor doen:

1) Een account aanmaken bij Vimeo

2) Klik vervolgens hier

3) Klik vervolgens op die pagina op “Rent”

4) Voer bij ‘apply promo code’ de volgende code in: JpLVjV

Je hebt daarna gratis toegang tot drie achtereenvolgende unieke sessies van Roel en Sonja. De verkorte versie is ongeveer tien jaar geleden uitgezonden onder de naam “In Voor- en Tegenspoed.” Nu zijn echter de volledige sessies (bijna twee uur) voor jou toegankelijk.

Bekijk deze op een moment dat je hier de tijd voor kunt nemen en deel hieronder wat je uit deze sessies aansprak; welke zinnen van Roel en Sonja waren dit? Deel wat uit deze aflevering aansprak hieronder of op onze facebookpagina en via twitter (@KemperNed). En weet dat je op dat moment zelf ook een inspirerend deelnemer bent. Want als jij praat over wat jou inspireert, inspireer jij anderen weer.

De komende drie maanden belonen we de leukste en creatiefste inzendingen met de complete set DVD’s van Roel en Sonja (hardcopy of streamen voor het leven). Door je inzendingen te delen verhoog je je winkans.

Komt er al een zin van de Bouwkampen in je naar boven? Deel hem hieronder met ons. We zijn benieuwd!!

Peter en Ferdinand

Share This